Příběh

Polévka která pomáháPsal se rok 2015 a bylo podzimní odpoledne. Seděla jsem v Praze v kavárně a myslela na to, jak jsem kdysi s kamarádkou Oxankou pořádala bazar, který vynesl v Táboře přes 100 tisíc Kč. Tenkrát to byl neuvěřitelný pocit, nikdo tomu nevěřil, nikdo ani podobnou akci do té doby nepořádal. Navíc peníze příjemci pomohly tak, že z „ležáka“ se vrátil do normálního života.

Říkala jsem si, že by chtělo zase něco vymyslet, něco úplně obyčejného, jednoduchého, pochopitelného. Povznést každodenní věc, kterou bereme tak nějak automaticky na piedestal a dát tomu přidanou hodnotu a hlavně někomu pomoci.

A osud tomu chtěl, že do hlavy přišel nápad POLÉVKA. No jasně. Sama jsem polévkový typ, mohla bych být na nich živa, navíc je to základ, alternativa oběda, zahřeje či zastudí a má neomezené kreativní možnosti.

Od prvotních plánů, jakože budeme vařit celý Advent, každý den někdo jiný a všichni se pohrnou vařit jsem musela odstoupit. Taky se musí chodit do práce :-).

Základní myšlenka však byla a děvčátka, která se chtěla na projektu podílet také. Dohodly jsme se, že vždy na vánoční táborský trh vaříme v Pražské ulici před Konstanz. Každý rok pro někoho jiného, každý rok vybírá příjemce jedna z nás.

Již první ročník se vydařil a to nás nakoplo. Nejen k tomu pokračovat v Táboře, ale v roce 2018 rozšířit svoji působnost i do Třeboně, kde jsme při prvním ročníku vyprodaly za 4 hodiny a vybraly neuvěřitelných 25000 Kč.

Od roku 2019 chceme dát naší činnosti další level. Zakládáme tyto stránky, zakládáme transparentní účet, vyřídíme kasičky na sběr peněz a začneme aktivně žádat o granty. Vždy 1.6. vyhlásíme příjemce peněz pro daný rok pro Tábor a Třeboň a pak uděláme maximum, abychom vybraly co nejvíce peněz. Vaření polévky a prodej na ulici bude jen závěrečná třešnička na dortu, která daný rok uzavře. V Třeboni při Svatováclavských slavnostech, v Táboře na vánočním trhu.

V roce 2019 jsme byly nominovány na cenu Nadace Via Bona v kategorii Dárcovská výzva mezi 3 nejlepší projekty. 

Děkujeme, že jste s námi.

 

Lenka Želivská (matka myšlenky)

 

Kdo jsme ?

Čtyři kamarádky. Žijeme v Táboře, chodíme normálně do práce a každá žije svůj vlastní život. Nechceme být pasivní konzumentky toho, co život přinese, ale naopak chceme být součástí. Když to jde pomoci a máme na to zatím síly, energii a vlastní peníze, tak proč ne? Třeba budeme jednou sami potřebovat podat ruku a když ne, tak nejhezčí je stejně pocit, když se akce vydaří a mnohdy velké (a možná na začátku nesplnitelné ) cíle jsou dosaženy. V roce 2015 jsme začaly polévku vařit a snad se nám podaří vytvořit tradici, která bude oslovovat i nadcházející generace. Možná budeme inspirací i pro další města, kde se myšlenky ujmou místní filantropové. Rády budeme dělat support a předáme zkušenosti.

 

Petra Jamrichová – ředitelka spolku

Pracuje v Městském kulturním středisku v Sezimově Ústí a podílí se na dalších kreativních projektech, zejména v personalistické oblasti.  Má dvě děti a také se věnuje komunální politice v Táboře. Vždy vaří kulajdu.

 

Petra Kovandová

Majitelka firmy BONBON a Muzea čokolády a marcipánu v Táboře. Podniká od svých 20 let v gastronomii. Ráda cestuje a přináší nové nápady a pohledy na celou akci. Vždy vaří hovězí vývar.

 

Simona Nevšímalová

Majitelka penzionu Konstanz v Táboře, kde provozuje také stylovou kavárnu. Právě před tímto historickým domem se finální vaření koná. Miluje Itálii. Vždy vaří uzený vývar.

 

Lenka Želivská

Pracuje v muzeu čokolády v Táboře, kromě toho provází zájezdy a pořádá historické výlety po České republice. Zkušenosti z gastronomie má z provozování vlastních restaurací v minulosti. Nikdy neví co bude vařit.