NÁŠ PŘÍBĚH
Psal se rok 2015 a bylo podzimní odpoledne.
Seděla jsem v Praze v kavárně a myslela na to, jak jsem kdysi s kamarádkou Oxankou pořádala bazar, který vynesl v Táboře přes 100 tisíc Kč. Tenkrát to byl neuvěřitelný pocit, nikdo tomu nevěřil, nikdo ani podobnou akci do té doby nepořádal. Navíc peníze příjemci pomohly tak, že z „ležáka“ se vrátil do normálního života.
Říkala jsem si, že by chtělo zase něco vymyslet, něco úplně obyčejného, jednoduchého, pochopitelného. Povznést každodenní věc, kterou bereme tak nějak automaticky na piedestal a dát tomu přidanou hodnotu a hlavně někomu pomoci.
A osud tomu chtěl, že do hlavy přišel nápad POLÉVKA. No jasně. Sama jsem polévkový typ, mohla bych být na nich živa, navíc je to základ, alternativa oběda, zahřeje či zastudí a má neomezené kreativní možnosti.
Od prvotních plánů, jakože budeme vařit celý Advent, každý den někdo jiný a všichni se pohrnou vařit jsem musela odstoupit. Taky se musí chodit do práce :-).
Základní myšlenka však byla a děvčátka, která se chtěla na projektu podílet také. Dohodly jsme se, že vždy na vánoční táborský trh vaříme v Pražské ulici před Konstanz. Každý rok pro někoho jiného, každý rok vybírá příjemce jedna z nás.
Již první ročník se vydařil a to nás nakoplo. Nejen k tomu pokračovat v Táboře, ale v roce 2018 rozšířit svoji působnost i do Třeboně, kde jsme při prvním ročníku vyprodaly za 4 hodiny a vybraly neuvěřitelných 25000 Kč.
Od roku 2019 chceme dát naší činnosti další level. Zakládáme tyto stránky, zakládáme transparentní účet, vyřídíme kasičky na sběr peněz a začneme aktivně žádat o granty. Vždy 1.6. vyhlásíme příjemce peněz pro daný rok pro Tábor a Třeboň a pak uděláme maximum, abychom vybraly co nejvíce peněz. Vaření polévky a prodej na ulici bude jen závěrečná třešnička na dortu, která daný rok uzavře. V Třeboni při Svatováclavských slavnostech, v Táboře na vánočním trhu.
V roce 2019 jsme byly nominovány na cenu Nadace Via Bona v kategorii Dárcovská výzva mezi 3 nejlepší projekty.
Děkujeme, že jste s námi.
Píše se září 2020 a my vstupujeme do 5.roku naší polévkové aktivity.
Dosud jsme vybrali přes 340 tisíc Kč a 500 EUR, kromě Tábora a Třeboně se projekt nádherně rozjel v Brandýse nad Labem, kde se chystá již druhý ročník v listopadu a lidí se chce zapojit čím dál, tím více. Poprvé jsme také vařili v krásných kulisách Českého Krumlova pro organizaci ICOS a zdá se, že nejen pracovně, ale hlavně lidsky jsme si úžasně "sedli" a tradice polévky je i zde založena. Ozvalo se spousta dalších míst, kde by chtěli s projektem začít, takže pevně věřím, že je neodradí trvdá práce, která je za každou akcí a naopak je nakopne výsledek, společná atmosféra a součinnost, která je největší odměnou.
Věřím, že v příštím roce se naše polévková rodina opět rozroste a bude více a více lidí, kteří v této podpoře uvidí větší smysl než "jen" poslat peníze někomu na účet.
V roce 2020 si Marián Valášek konečně koupil handbike. Projekt "polévka" ho podpořil téměř 50 tisíci Kč a Marián si tak splnil sen jezdit s rodinou na kole na výlety bez omezení.
V roce 2019 byl odhalen pomník nenarozeným dětem na hřbitově v Třeboni. I na ten náš projekt výrazně přispěl a je to další hmotný důkaz společné práce a úsilí.
V roce 2020 si táborské G-Centrum koupilo speciální postel za peníze z našeho projektu.
Také pevně věřím, že na Notre Dame je někde "naše cihla" za 500 EUR.
A je to mnohem více, nehmotná podpora v podobě zážitků, vzdělávacích kurzů, příspěvků na činnost.
Jsem za to ráda a jsem na nás pyšná, že jsme to nevzdaly a stále máme energii to znova a znova nakopnout.
Je to jednoduché, buďte s námi.
Rok 2023 - rok rekordů
Zdá se, že čas prověřil sílu nápadu a naší práce, protože vaříme dál a stále. Polévková myšlenka se šíří rychlostí blesku, kontaktují nás další města a organizace a chtěji také vařit ! Máme z toho opravdu velkou radost, zvláště když se prvotní nadšení opravdu promění v tradici. Protože za každou akcí je hodně práce a organizace, tahání těžkých věcí, logistiky, nervů, PR a mnoha dalších dovedností. Ale také euforie a nadšení po akci. Kdo to zažil, ví o čem mluvím.
V roce 2023 máme rekord, jak říká naše říďa "polévkové Nagano". V Brandýse poprvé překročili částku čtvrt milionu. Nikdy bychom si nepomyslely, my holky z Tábora, že je to vůbec možné. Tlupa zapojených lidí v čele se Šárkou Bartoníčkovou dokázala přenést nadšení a sounáležitost i na ostatní a vytvořila z akce událost, kde prostě chtěl být každý. A kdo nemohl, přispěl aspoň virtuálně na účet. Byla to parádní jízda a hlavně motivace pro další roky.
Výrazně jsme přispěli i hospici sv.Kleofáše v Třeboni, protože před Zámeckou lékárnou stála fronta už ráno a za 3 hodiny bylo vyprodáno. Pro příští rok zdvojnásobíme porce a budeme doufat v pokořených 100 tisíc věnovaných hospici.
Český Krumlov a ICOS jsou úžasní organizátoři, kteří dokáží oslovit místní bistra a restaurace a zmobilizovat celé město, aby přišlo na náměstí Svornosti na polévku. Už i zde máme stálice za plotnou a polévky jsou vynikající, mnohdy i nečekaně exotické. I v Krumlově v polévkové tradici pokračujeme a ICOS podporujeme i na jimi pořádaném běhu Krumlovská 11. Za ty roky jsou to prima kamarádi a máme je rády.
A náš domovský Tábor?
Daly jsme hlavy dohromady a přesunuly akci před Střelnici. Není to hlavní tah na náměstí, ale věříme, že po 9 letech vaření už si nás najdete. Před Střelnicí je víc místa, můžeme nabídnout větší množství polévek, z akce udělat happening a hlavně máme velké zázemí kuchyně. Stručně řečeno - podmínky pro trumfnutí Brandýsa a překonání 300 tisíc.
Pravidelně také vaříme pro Charitu Tábor - naše polévky rozdává lidem bez domova.
Za rok to bude 10 let, co se nápad narodil. To bude velká show!
děkujeme
Lenka Želivská (matka myšlenky)
Kdo jsme?
Kamarádky. Žijeme v Táboře, chodíme normálně do práce a každá žije svůj vlastní život.
Nechceme být pasivní konzumentky toho, co život přinese, ale naopak chceme být součástí. Když to jde pomoci a máme na to zatím síly, energii a vlastní peníze, tak proč ne?
Třeba budeme jednou sami potřebovat podat ruku a když ne, tak nejhezčí je stejně pocit, když se akce vydaří a mnohdy velké (a možná na začátku nesplnitelné ) cíle jsou dosaženy.
V roce 2015 jsme začaly polévku vařit a snad se nám podaří vytvořit tradici, která bude oslovovat i nadcházející generace. Možná budeme inspirací i pro další města, kde se myšlenky ujmou místní filantropové. Rády budeme dělat support a předáme zkušenosti.
Petra Jamrichová
ředitelka spolku
Podílí se na kreativních projektech, zejména v personalistické oblasti.
Má dvě děti a skvělého manžela, který je náčelníkem naší skupiny B ( stěhuje nás po všech akcích :-D ). Je produkční duší celého projektu a organizační šéf. Logistika je její doména a navíc umí skvělou kulajdu. V poslední době přidala i silnou slepičí z domácí slepice.
Petra Kovandová
majitelka firmy BONBON a Muzea čokolády a marcipánu v Táboře
Podniká od svých 20 let v gastronomii. Ráda cestuje, ráda ocení kulinářské umění jiných kuchyní, má ráda cirkus, Prahu, podnikavé a schopné lidi. Do projeku přináší nové nápady a pohledy na celou akci. Je skvělým šéfem "B" týmu (to je balení, úklid, uložení, stěhování - prostě to nejhorší po akci :-)). Vaří luxusní vývar hovězí, který táhne celou noc a nejen po flámu padne krásně do žaludku.
Simona Nevšímalová
majitelka penzionu Konstanz v Táboře, kde provozuje také stylovou kavárnu
Ráda cestuje po celém světě, má ráda světovou gastronomii a miluje Itálii. Na Starém městě provozuje velice originální kavárnu a penzion Konstanz.
Lenka Želivská
je kreativec našeho spolku
Ráda cestuje, jí, vaří, pije víno a toulá se po historických památkách a občasně pořádá zájezdy po České republice. Miluje Franci, Prahu, Třeboň, Krumlov a spoustu dalších míst podle hesla "všude dobře, tak co doma".
Zkušenosti z gastronomie má z provozování vlastních restaurací v minulosti. Nikdy neví co bude vařit, každá akce je výzva :-).
Adéla Stiborová
nová členka a zároveň skvělá fyzioterapeutka
Adéla je fyzioterapeutka, zároveň provozuje penzion Na soutoku na Modravě. Je to máma dvou dětí. Adéla má srdce na pravém místě a přidala se k nám na začátku roku 2021. Vždycky vaří veganský čočkový exotický dhal s tunou koriandru. Má ráda zdravou výživu a je naší hlavní proviantnicí, která vždy sežene zrovna to, co je třeba (myšleno brambory, kapry, maso....:-))
David Šašek
Náš kuchařský guru, kapacita, gastronomická špička, uznávaný odborník a přitom skromný a milý kluk, který je s námi od začátku a je to jediný ČESTNÝ ČLEN našeho spolku. Jeho účast dává našemu projektu prestiž a renomé, navíc David vaří těžké polévky v obrovském možství a ty naše "dotahuje", dosoluje, supervizuje :-). Osobně se s ním můžete potkat v Táboře a v Brandýse.